Az automatikus iszapolás alapszerelvénye az MPA46 típusú iszapoló gyorselzáró szelep. A szelep kialakítása egészen különleges, mert a működtető membrán fölé bejutó az erős rugó pedig elősegíti a megbízható zárást, mert a szelep fém záró felületei még abban az esetben is lezárnak, ha a záró.

iszapolás1Az azonnali teljes nyitás eredményezi a gyors iszapeltávolítást,felület közé pl. kemény iszapdarab kerül.min. 3 bar nyomású levegő vagy víz a szelepet teljes keresztmetszetben azonnal kinyitja.

Azonos mennyiségű kazániszap eltávolításához az általánosan használt kétkerekes ferde iszapoló szelep mintegy harmincszoros mennyiségű, az egyenes szelep pedig még ennél is több kazánvizet „használ” fel. A GESTRA AG. 2 másodperces nyitási időt javasol, mert ennyi idő alatt az iszapoló vezetékben és az iszapoló csonkban valamint ennek közvetlen környezetében lerakódott iszap ennyi idő alatt el tud a kazánból távozni, ezután viszont a többi iszap a kazán alján felkavarodik, tehát csak nagyon hosszú szelep nyitva tartással lehetne eltávolítani.

iszapolás2Az iszapolások közötti időtartamot úgy kell úgy beállítani, hogy a képződő teljes iszap mennyiség eltávolítására sor kerüljön.

PN40, PN63 és PN250 nyomásfokozatú iszapoló szelepeink vannak DN 20 – 50 méretekben

 

Az MPA szelepet (az iszapolás intervallumát és időtartalmát) PRS7 vagy PRS8f elektronikával vezéreljük, a működtetést 340c mágnes szelep biztosítja