Vízszintszabályozás

  1. Folyamatos

A folyamatos vízszintszabályozás kapacitív mérőelven működő rendszerrel működik. Az elektródavizszintszabályozás1 a kazántesttől és a kazánvíztől elektromosan szigetelt van (PTFE), és így gyakorlatilag egy kondenzátort képez. A kondenzátor egyik fegyverzete a szigetelt elektróda, másik fegyverzete a kazántest. A fegyverzetek közötti anyag dielektromos állandójától függ a kondenzátor kapacitása, s mivel a víz és a gőz relatív dielektromos állandója nagymértékben különbözik, a vízszint változása jelentős változást okoz az elektróda sorkapcsain.

vizszintszabályozás2

A GESTRA AG több elektródát és elektronikát gyárt: az elektródák típusa NRG 21-11 6 bar nyomásig, NRG 26-21 32 bar nyomásig 238 C° hőmérsékletig. Az elektróda névleges hosszmérete 300 és 2000 mm között 100 mm-ként emelkedik. Az elektronikák: NRR 2-50, NRR 2-51, NRR 2-52, NRR 2-53. A műszerek c – sínre szerelhetők, az NRR 2-52,-53 műszerekhez érintőképernyős kijelző tartozik, amit a műszerszekrény ajtajára kell szerelni.

Az NRR 2-5.. műszerek vízszintszabályozásra alkalmas motoros vagy elektropneumatikus szintszabályozó szelepet működtetnek. A motoros szelepek jellegzetessége, hogy lineáris karakterisztikájú, egyfázisú elektromotoros hajtással, 1000 Ohm helyzetvisszajelző potenciométerrel, felső szinthez végállás kapcsolóval, alsó és felső szinthez nyomatékhatárolóval van ellátva. A hajtómű által kifejtett erő 2,2 kN és 12 kN közötti.

Az elektropneumatikus szelepek szintén lineáris karakterisztikájúak, pozicionálóval és 4-20 mA vezérlő jellel vezéreltek, működésük sokkal gyorsabb, mint a motoros szelepek működése.

Az NRR 2-52, -53 műszerek a következő funkciók elvégzésére alkalmas:

-folyamatos vízszintszabályozás egy százalékban meghatározott szint és ugyancsak százalékban megadott ± értékek között;

-egy beállított alsó ill. felső határérték elérésekor jelzés kiadása (ez lehet pl. vészminimum előjelzés és nem önellenőrző felső szinthatárolás);

-motoros vagy elektropneumatikus szelep vezérlése;vizszintszabályozás3

-4-20 mA értékű áramjel szint távjelzés céljából (opció)

-„három elem szabályozás” (opció);

-adatok és beállítások megjelenítése az érintőképernyő kijelzőn.

vizszintszabályozás4Rendelés esetén megtervezzük és elkészítjük a vezérlő szekrényt, amibe belekerül az önellenőrző vízszinthatároló és vízszintszabályozó műszer, kijelző műszert, igény esetén a vezetőképesség mérő és határoló, időtartam határoló, iszapolás vezérlő műszerek és jelzőlámpákat szerelünk fel.

Ez a műszerezés alkalmas az alábbi funkciók ellátására:

– önellenőrző alsó vízszinthatárolásra

– folyamatos vízszintszabályozásra

– vízszint, szelephelyzet, trendek és beállítások folyamatos kijelzésre

– alsó és felső hiba előjelzésre

– egyszerű beállítás és működtetés

Az elektródák négy erű LiYCY árnyékolt műszerkábellel csatlakoznak a műszerekhez. A kazán tüzelőberendezéshez a betáp kábel (230 V, 3 A), és a reteszkábel (2 ér) csatlakozik.

vizszintszabályozás5Másik – kapacitív mérőelven működő elektróda – az NRGT 26-1 típus. Ez egy kompakt elektróda – szinttávadó, ami azt jelenti, hogy külön elektronika nélkül üzemeltethető: csak betáp feszültséget kell az elektródához vezetni és a 4-20 mA értékű áramjel szint távjelzést elvezetni a kívánt szabályozóhoz (pl. KS 92-1) vagy PLC-hez, ami a szintszabályozást végzi. Az elektróda névleges hosszmérete 300 és 2000 mm között 100 mm-ként emelkedik, 32 bar (238°C) nyomásig alkalmazható.

Kapacitív mérőelven működik a GESTRA CANopen kommunikációval működő szintszabályozó rendszere is: NRG 16-40 szint elektródával és NRR 2-40 szintszabályozó elektronikával, hárompontos vagy 4-20 mA folyamatos szabályozó kimenettel.

  1. Szakaszos

Az NRGS 16-2 kompakt elektróda alkalmas gőzkazánnál dupla nem önellenőrző alsó vízszinthatárolásra, és szakaszos vízszintszabályozásra, a kompakt kivitel azt jelenti, hogy külön elektronika nélkül üzemeltethető.

Az NRGS 15-1 kompakt elektróda alkalmas gőzkazánnál nem önellenőrző alsó és felső vízszinthatárolásra, szakaszos vízszintszabályozásra.vizszintszabályozás6

Az NRGS 16-1 kompakt elektróda alkalmas gőzkazánnál vagy tartálynál négy színt kapcsolására szintenként egy – egy relével.

Az elektronika + elektróda kivitelben is vannak műszerek melyek alkalmasak nem önellenőrző szinthatárolásra és szakaszos szintszabályozásra:

NRS 1-52 – alsó és felső határolás

NRS 1-53 – két alsó határolás

NRS 1-54 – felső határolás és szakaszos szintszabályozás

NRS 1-55 – alsó határolás és szakaszos szintszabályozás

Ezek a műszerek NRG16-4, NRG16-52, NRG16-36 elektródákkal üzemelhetnek.